Măsurile pregătite de UE pentru a sprijini fermierii afectați de exportul cerealelor ucrainene. Ce răspuns a oferit Ursula von Der Leyen

Măsurile pregătite de UE pentru a sprijini fermierii afectați de exportul cerealelor ucrainene. Ce răspuns a oferit Ursula von Der Leyen
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/04/2023, 16:37
Actualizat: 19/04/2023, 16:41

Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările aflate la graniţa cu Ucraina şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Recent, Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu.

Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

În acest context, au sporit presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a se găsi o soluţie la nivel european în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

CE, care supervizează politica comercială în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, va adopta ”măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale şi seminţe oleaginoase, în special grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi de rapiţă.

Conform reglementărilor UE, Bruxelles-ul poate limita importurile de produse în întregul sau în părţi ale blocului comunitar, în timp ce tranzitul rămâne permis.

Comisarul pentru comerţ Valdis Dombrovskis urmează să discute planurile în cursul zilei de miercuri, cu miniştrii din ţările afectate: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – precum şi cu partea ucraineană.

Totodată, și ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunţat miercuri un program de compensaţii economice pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale ucrainene şi impunerea unui preţ minim de vânzare, relatează agenţia EFE.

Telus a explicat că această măsură ”este provizorie” şi că tot ce lipseşte ”sunt soluţii pentru ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că avem nevoie de reglementări, instrumente care să permită ca produsele ucrainene să nu rămână în Polonia, ci să tranziteze prin Europa”.

Acesta şi-a exprimat intenţia de a propune la următorul Consiliu de miniştri impunerea unui preţ minim de vânzare de circa 300 de euro pe tona de grâu, pentru a combate scăderea preţurilor provocată, potrivit Guvernului polonez, de acumularea de grâu din Ucraina.

Varşovia a confirmat marţi că s-a ajuns la un acord cu partea ucraineană pentru reluarea, sub monitorizare, a tranzitului celor 30 de produse ucrainene a căror introducere în ţară fusese oprită prin decret în 15 aprilie.

De asemenea, după cum a explicat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Artur Sobon, într-un interviu pentru Radio Plus, începând de vineri se va repermite intrarea produselor ucrainene în Polonia ”sub formă de convoi” şi va fi controlată circulaţia acestora prin sistemul SENT, bazat pe utilizarea de GPS şi verificări pe traseu.

Este vorba despre aceeaşi metodă folosită pentru supervizarea tranzitului transportului de combustibili, deşeuri toxice sau mărfuri periculoase.

Ca o a doua parte a acordului la care s-a ajuns marţi, Polonia pregăteşte un plan pentru a da drumul la patru milioane tone de cereale înmagazinate în silozuri aproape de frontiera cu Ucraina înainte de 1 iulie, ”pentru a face loc noii recolte a producătorilor polonezi”, a spus Sobon.

În prezent există cozi de peste 25 de kilometri formate din camioane ucrainene care aşteaptă să intre în Polonia.

„Exporturile din Ucraina ar trebui să continue”

Miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit recent, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat, anunță Ministerul Agriculturii de la București.

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns miniștrilor țărilor menționate mai sus, că lipseşte ”o abordare europeană” pentru a rezolva provocările determinate de intrarea pe piaţa comunitară a importurilor de cereale provenite din Ucraina.

Preşedinta CE a subliniat că este pe deplin „conştientă de preocupările determinate de creşterea importurilor anumitor produse agricole ucrainene pe piaţa comunitară”, şi că „în virtutea pieţei unice şi a uniunii vamale este nevoie de o abordare europeană pentru a răspunde preocupărilor”.

Comisia a informat că va adopta ”măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, inclusiv grâu, porumb sau floarea-soarelui.

Nu în ultimul rând, Executivul comunitar demarează o ”investigaţie” privind alte posibile ”produse sensibile”.

„Accesul pe piață pe care l-am acordat Ucrainei și căile de solidaritate ale Uniunii Europene pe care le-am deschis sunt cruciale pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei.

Mai mult, exporturile din Ucraina ar trebui să continue să ajungă pe piețele din toată lumea, inclusiv în țările în curs de dezvoltare”, transmite Ursula von der Leyen.

„Comisia Europeană a reacționat imediat oferind un sprijin financiar rapid de 56,3 milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200% pentru fermierii afectați”, a mai transmis în scrisoare Ursula von der Leyen.

„Aș dori să vă informez că și Comisia Europeană va lua măsuri preventive.

„Aceste măsuri preventive vor contraacara imediat deteriorarea în situația producătorilor din UE pentru produse specifice, mai exact, grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.

Mai târziu, astăzi, vicepreședintele executiv Dombrovskis va organiza o întâlnire cu statele membre din prima linie afectate și cu Ucraina pentru a discuta în continuare acest lucru”, a transmis președinta Comisiei Europene.

„Sunt convinsă că fermierii joacă un rol vital în Europa. Ei ne oferă hrana, susțin comunitățile rurale, protejează mediul natural și conservă moștenirea noastră culturală. Ei merită sprijinul nostru.

(…) Comisia va continua să sprijine, acordând cea mai mare prioritate acestei probleme sensibile”, a scris în închiere Ursula von der Leyen.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
El este Mihai, adolescentul român dispărut fără urmă dintr-un orășel din Anglia. Tatăl băiatului are...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Garda Naţională, mobilizată în 15...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
A fost creată prima pereche de buze „nemuritoare” în laborator